ERC i Junts per Catalunya signen un acord de governabilitat pel Consell Comarcal del Maresme per al mandat 2023-2027

L'acord fa valdre la tasca de govern del mandat que acaba i que està en sintonia amb els anhels del país

Carles Bosch (Junts) i Josep Pena (ERC) signen l'acord de governabilitat per al Consell Comarcal del Maresme 2023-2027
Carles Bosch (Junts) i Josep Pena (ERC) signen l'acord de governabilitat per al Consell Comarcal del Maresme 2023-2027

Les Federacions comarcals d'Esquerra Republicana i de Junts per Catalunya al Maresme han acordat aquest dimarts signar un acord de governabilitat per aquest mandat que comença, el 2023-2027, i que s'haurà de retificar pels òrgans respectius de tots dos governs el pròxim dijous 22 de juny. L'acord posa en valor la tasca que s'ha fet des del Consell Comarcal del Maresme (CCM) aquests darrers quatre anys de govern. Tant Esquerra Republicana com Junts valoren molt positivament les sinergies que s'han generat i la confiança dipositada en una línia de treball que fa avançar la comarca en sintonia amb els anhels de país. Totes dues formacions han volgut deixar molt clar que el Maresme no és Barcelona.

En aquest sentit, l'acord de govern esgrimeix que el resultat de les passades eleccions municipals deixen el conjunt de l'independentisme a la comarca amb una gran fortalesa. Els darrers fets ocorreguts amb el pacte a l'ajuntament de Barcelona deixen palès que cal que les forces independentistes tornin a connectar amb els anhels de la ciutadania a l'entorn dels grans consensos de país: la fi de la repressió, l'amnistia i el dret a decidir.

Aquest fet no és aliè a les administracions supramunicipals com és el CCM, una institució que cal ser gestionada amb rigor, transparència i participació, tot posant les persones al centre de les polítiques. Programàticament, l'acord defensa la necessitat de respondre als reptes que la comarca té ara mateix sobre la taula per als propers quatre anys: la mobilitat arran de l’aixecament dels peatges, la pacificació de la N-II i les seves derivades, la gestió de la façana litoral, la mitigació i adaptació al canvi climàtic, les polítiques inclusives d’habitatge en un context altament tensionat, l’avançament cap a una gestió més pública de l’aigua en el marc de la sequera severa i persistent, la dinamització del teixit econòmic enllà de les crisis originades per la pandèmia, la inflació i la crisi d’Ucraïna, i la resta de problemàtiques socials, i també l'aplicació d'una visió nacional, conscients que la independència també es farà des dels Consells Comarcals.

Sobre el repartiment de responsabilitats, l'acord entre les dues formacions es deriva en una presidència per a Esquerra Republicana durant els dos primers anys, i una de Junts els dos següents. Cadascuna d'aquestes formacions triarà la persona que li escaigui més a exercir la presidència en cada ocasió. 

Les prioritats programàtiques del govern comarcal es basaran en la creació d’oportunitats i un dinamisme equilibrat d'acord amb quatre eixos principals: les persones (viure), l’economia (treballar), el territori (gaudir) i la sostenibilitat (preservar). En suma, una comarca sostenible, integradora, dinàmica, intel·ligent i innovadora i amb sentit de pertinença.